JULKALENDER 2020

Just nu är längtan stark efter att samlas, sitta nära, dela upplevelser i samma rum, kramas. Och det kommer en tid, nånstans därframme. Vi har inte glömt er. 

Medan vi väntar på att ses vill vi bjuda er på en liten julkalender med videoklipp från åren som gått. Det blir trailers, repetitionsbilder, minnesbilder och annat smått och gott. Hoppas ni vill hänga med på vår resa som snart är inne på sitt tolfte år.

LUCKA 1 🎄
Här kommer den allra första filmen vi gjorde, innan det ens fanns ett Teater Tofta, och då ljud- och bildkvaliteten i telefonerna inte var så utvecklad som idag.
Inte visste vi då att vi 11 år senare fortfarande skulle driva en teater där vi om och om fick uppleva berörande möten under takbjälkarna i Magasinet, och dit människor återvände år efter år efter år. 

Läs mer om hur Teater Tofta kom till här: TEATER TOFTA
Läs också om våra kära vänner på Tofta Herrgård här: TOFTA HERRGÅRD


LUCKA 2 🎄
Vi skulle egentligen ha börjat vår resa med en helt annan pjäs, men efter lite om och men föll valet på Fröken Julie, i regi av Sara Estling. Efter bara ett par veckors repetitioner mötte vi så publiken för första gången den 13 juli 2010. Inget genrep, ingen provpublik. Från 0 till 100. Bokstavligt talat. Av befintligt material hade vi byggt bänkar och skapat en teater i Magasinet tillsammans med våra då nya vänner Karen och Petter på Tofta Herrgård. Och föga anade vi att en sommar med utsålda hus väntade. ”Fullträff för nystartad sommarteater” löd recensentens ord dagen efter premiären, och vi grät en skvätt i bilen på macken där vi stannat för att köpa tidningen. 

Här får ni följa med in på våra första repetitioner. Filmen är gjord av Viktor Parkrud, som sen dess med den äran fotat och filmat de flesta av våra produktioner.

Läs mer om föreställningen här: FRÖKEN JULIE


LUCKA 3🎄
I dagens lucka backar vi tillbaka till ögonblicket när vi stod i Magasinet för första gången, ett par månader innan premiären av Fröken Julie. Karen, Petter och Bertil Karlander❤️ visade oss runt på herrgården och föreslog olika spelplatser, och när vi kom upp på Magasinets andra våning var kärleken ett faktum. Det var här teatern skulle ligga. 

Vi ber om ursäkt för den pixliga bilden, det blir bättre om några luckor… år… ja, ni förstår. Men detta ögonblick var en viktigt del i vår historia, som vi gärna vill dela med er.

Läs mer om vilka vi är som driver Teater Tofta: KONSTNÄRLIG LEDNING


LUCKA 4 🎄
I dagens lucka får ni följa med hem till oss en sommardag 2011, vårt andra år, då vi spelade Fadren, i regi av Sven Dahlberg! Teater Tofta är kanske som bekant i många avseenden ett familjeföretag, och många är de familjemedlemmar som medverkat genom åren, på ett eller annat sätt. Så också barnen! Lucka 2 hade filmats av Görans äldste son, och här kommer den yngste. Denna lilla affischpojke har man ju dessutom kunnat se både en och två och tre gånger på scenen i Magasinet, men i något större variant. 

I Fadren medverkade: Göran Parkrud, Johan Ehn, Susanna Helldén och Josephine Bauer.

Läs mer om föreställningen här: FADREN


LUCKA 5 🎄
2012 bjöd vi på Strindbergsfinal, 100 år efter Strindbergs död. Vi anordnade gravöl på herrgården och spelade STRINDBERGx2 – Fordringsägare & Leka med Elden i Magasinet, i regi av Göran Parkrud och Sara Estling. De två pjäserna spelades som en, med sju år emellan akterna. Den sommaren gjorde vi en rad små klipp från repetitionerna, signerade Viktor Parkrud, och här är ett litet axplock av dem. Och ja, i tidernas begynnelse hette vi alltså Teater Tofta Herrgård. Vårt hjärta blev kvar på herrgården, men när vi började röra oss ut på turné och till andra spelplatser blev det Teater Tofta rätt och slätt. En eloge till vår eminente grafiske formgivare Anders Wennerström, som skapat loggan och i princip allt grafiskt material genom åren.  

Medverkade i föreställningen gjorde Johan Ehn, Susanna Helldén, Lisa Parkrud, Christer Fjällström, Göran Parkrud och Sara Estling.

Läs mer om föreställningen här: STRINDBERGx2


LUCKA 6 🎄
2013 spelade vi… ja vad då? För regin stod Erik Ståhlberg, och här får ni möta honom och några av de medverkande i föreställningen under deras första besök på Tofta Herrgård, en kylslagen aprildag. Då visste vi inte vilken varm sommar det skulle bli, eller vilken otroligt dallrande stämning som skulle infinna sig i Magasinet, eller att ingen någonsin därefter skulle glömma Jill Ung i rollen som den överförfriskade Elisabeth. Eller vad som hände med undulaten Benny… Från själva föreställningen finns inget filmat material, så vi får nöja oss med minnet. Året därpå gästspelade vi med samma pjäs på Folkteatern. Jo, visst är det Sanning och Konsekvens av Lars Norén. Förutom Jill Ung, medverkade Ola Hedén, Susanna Helldén och Göran Parkrud.

Läs mer om föreställningen här: Sanning och konsekvens

2013 startade också vår vänförening Teater Toftas vänner, som sedan dess varit ett ovärderligt stöd. Är du inte medlem? Här hittar du all info om hur man gör för att vara med i denna ljuvliga förening: TEATER TOFTAS VÄNNER


LUCKA 7 🎄
I dagens lucka får se och ni höra Agneta Fältskogs klassiker Doktorn i arrangemang av Emelie Alm. Filmen är gjord av ännu en familjemedlem, Agnes Parkrud. Medverkar gör ensemblen i LYCKA – en musikalisk föreställning om det som gör ont, som vi spelade 2014. Regisserade gjorde Göran Parkrud, som också skrev pjäsen tillsammans med ensemblen. I denna musikal stängs fyra personer in i ett rum och genomgår ett experiment där en försöksledare (misstänkt lik dramatikern själv) mäter deras lyckonivåer. Försökspersonerna spelas av Mikael Dahl, Viktoria Folkesson, Johan Ehn, och Susanna Helldén, och vid pianot/gitarren Emelie Alm. Scenografi och ljus: Charlie Åström. Lite roligt att minnas, både med skräck och förtjusning, är att Göran strax innan premiär gick hem och mer eller mindre skrev om hela pjäsen, och sen hade vi fyra dagar på oss att göra föreställning av det hela. Men vilka kvällar vi upplevde, och vilken pärla LYCKA var! 

Läs mer om föreställningen här: LYCKA


LUCKA 8 🎄
I dagens lucka bjuder vi på en liten film som vi aldrig publicerat tidigare, med en av sångerna som aldrig kom med i LYCKA 2014. Varför den inte kom med minns vi inte. Kanske var det inte riktigt meningen att den här filmen skulle se dagens ljus, men arret av Emelie Alm är fantastiskt, och det är ett fint minne av en ljuvlig ensemble, med en hel del gapflabb och väldigt mycket kärlek i sig. Det ser man ju! 
På piano: Emelie Alm. Sång: Mikael Dahl, Johan Ehn, Viktoria Folkesson och Susanna Helldén.

Läs mer om föreställningen här: LYCKA


LUCKA 9 🎄
2015 var året då publikantalet nådde nya höjder på Teater Tofta, i och med Ibsens Dockhem i regi av Göran Parkrud. I rollerna som Nora och Torvald såg vi Susanna Helldén och Johan Ehn, och övriga ensemblen bestod av Lisa Parkrud, Alexander Öhrstrand och Mattias Palm. Scenografi och kostym: Erika von Weissenberg. Ljus: Fredrik Glahns. Uppsättningen nådde både in och ut, och det året fick vi ta emot så många berättelser från besökare som delade sina öden med oss, i samtal och i skrift. Närheten och mötet med publiken är något vi värnar mycket om, och vi känner oss varmt stolta över kontakten, och ödmjuka inför de förtroenden vi fått längs vägen. I dagens lucka ser vi Laura, den just då yngsta i Parkrudsskaran, i trailern för föreställningen. Filmen är gjord av Viktor Parkrud. 

Läs mer om föreställningen här: Ett Dockhem


LUCKA 10 🎄
I dagens lucka är vi kvar i dockhemmet. Vi har smygfilmat hemma hos paret Helmer, och bjuder på några små nedslag i slutet av historien. Håll i hatten, för här blir det åka av.  Kameramannen är stundtals ganska skakig på handen, och Nora försöker förtvivlat avleda Torvalds uppmärksamhet från ett visst brev i brevlådan. Och sen vet vi ju hur det går… I rollerna: Susanna Helldén, Johan Ehn, Lisa Parkrud, Mattias Palm och Alexander Öhrstrand. Scenografi och kostym: Erika von Weissenberg. Ljus: Fredrik Glahns. Regi: Göran Parkrud.

Läs mer om föreställningen här: Ett Dockhem


LUCKA 11 🎄
Sen 2011 spelar Teater Tofta också barnteater. En av våra mest spelade föreställningar är En Förtrollad Jul, en musikalisk saga där kända julvisor fått nya texter, och där trollen Mildred och Ursula har lite olika uppfattning om det här med att fira jul. I dagens lucka får vi följa med hem till Mildreds boning, dit Ursula just anlänt, och förfäras över den dystra stämningen. Hur ska det gå? Av och med Martina Pettersson Lindgren, Susanna Helldén och Göran Parkrud som också regisserat. Vid pianot: Anna Risne.

Läs mer om föreställningen här: En Förtrollad Jul


LUCKA 12 🎄
Till sommaren 2016 skrev Göran Parkrud Bunden, och föreställningen regisserades av Kristina Nilsson. I Bunden firar Helena och Stefan tio år som gifta, och bjuder till en liten middag i Magasinet på Tofta Herrgård. Men det blir inte riktigt den fest som de tänkt sig, och när morgonen gryr ställs de inför frågan om och hur de ska leva tillsammans. Pjäsen sågs av en rekordstor publik, och många var det som sa: Det är som en film! 

I rollerna sågs Maria Fahl Vikander, Emelie Strömberg, Mattias Palm, Jens Lindvall, Ella Schartner, Göran Parkrud och Susanna Helldén. Scenografi och ljus: Fredrik Glahns. Kostym: Erika von Weissenberg. Shibari: Andy Buru Burmester.

Läs mer om föreställningen här: BUNDEN

LUCKA 13 🎄
I dagens lucka ställer vi den välbekanta frågan: Vart är vi på väg? Under ett par år var detta en återkommande reklamfilm inför våra föreställningar, också den signerad Viktor Parkrud. Hänger ni med på alla ledtrådarna? Just den här versionen visades 2015.

LUCKA 14 🎄
En annan av våra barnföreställningar är denna lilla pärla: Snödrottningen. En musikalisk saga, fritt efter HC Andersen med musik av Bröderna Lindgren. Den första versionen skrevs och spelades av Lisa Parkrud, Mikael Dahl och Susanna Helldén (regi), och vid pianot fanns Anna Risne. I dagens lucka får ni följa med in året därpå 2016, då Anna Risne och Andreas Nygård spelade Gerda och Kaj, Anders Simonsson satt vid piano, och Åsa Holtz gjorde ljussättningen i det lilla garaget vid Smedjan på Tofta Herrgård. 

Läs mer om föreställningen här: Snödrottningen


LUCKA 15 🎄
Sommaren 2017 var det stor aktivitet på Tofta Herrgård. Vi spelade in långfilmen Bunden, och i Magasinet spelades Människor i solen av Jonas Gardell. Regi: Bengt Larsson Heppling. I rollerna: Alexandra Lindholm, Lisa Parkrud, Daniel Träff, Carl-Markus Wickström, Maria Fahl Vikander och Charlie Parkrud/Viktor Werlenius. Scenografi, ljus, kostym: Beate Persdotter Løken. Några människor möts på en övergiven camping och bestämmer sig för att fira midsommar tillsammans. Det blir pinsamt, dråpligt och förfärligt. I dagens lucka får vi först se trailern till föreställningen, men stanna kvar. För därefter kommer ett par smygfilmade klipp från föreställningen som ger en liten inblick i detta märkliga midsommarfirande…

Läs mer om föreställningen här: Människor i solen


LUCKA 16 🎄
I dagens lucka är vi kvar i sommaren med Människor i solen. Vi låter de två unga skådespelarna Viktor Werlenius och Charlie Parkrud bjuda på en av sina egna filmer, som de producerade och spelade in mellan repetitionerna sommaren 2017, med lite hjälp av Daniel Träff. Sen dess har det blivit ett flertal filmer med dessa två som avsändare, en idag 13-årig duo med både stor scenisk erfarenhet, och en till synes osinlig lust att skapa. Inspirerande!

Läs mer om föreställningen här: Människor i solen
Läs mer om Viktor och Charlies produktioner här: Wowproductions


LUCKA 17 🎄
Ja, Bunden blev till långfilm. Teater Tofta startade filmbolag; Lycke Film, ett nytt filmmanus skrevs baserat på pjäsen med samma namn, och under tjugo intensiva dagar spelades filmen in på Tofta Herrgård sommaren 2017 i regi av Kristina Nilsson. I dagens lucka bjuder vi på trailern, som ni kanske redan sett. Men har ni sett filmen? Nu finns chansen igen! Fram till en bit in på det nya året ligger filmen ute, så passa på! Swisha 100 kr (eller valfritt större belopp) märkta med Bunden till 123 322 67 19 när ni sett den! 

Vi har så många att tacka för att detta blev verklighet. Så fantastiska filmarbetare, skådespelare och engagerade människor som arbetat i produktionen, så många som hejat på, och en crowdfundingkampanj där vår publik, och nära och kära bidrog på ett ovärderligt sätt. Tack.

Trailern kan ni se här nedan, och hela filmen hittar ni här: BUNDEN – FilmenLUCKA 18 🎄
I dagens lucka är vi framme vid trilogin om familjen Mårtensson, skriven av Göran Parkrud. Det händer inte ofta på teatern att man får se vad som händer sen, men här har man alltså kunnat följa denna smått galna men också ganska ljuvliga familj under tre års tid (eller faktiskt sex år, som passerar genom pjäserna). Först ut var Törst 2018. Systrarna Cecilia och Tove hittar sin mamma på Tinder, och det blir startskottet för ett omtumlande år i familjen Mårtenssons tillvaro. Responsen från publiken var fantastisk, och många var det som undrade hur det skulle gå. Dramatikern gick igång på idén, och snart var trilogin ett faktum. Medverkade gjorde Jill Ung, Lars G Wik, Lisa Parkrud, Carl-Markus Wickström, Pia Edlund och Susanna Helldén. Regi: Viktoria Folkesson. Scenografi och ljus: Beate Persdotter Løken. Mask och kostym: Agnes Parkrud. Ljud och teknik: Patrik Vörén. Sufflös och inhopp: Hanna Källdin.    

Mer om föreställningen hittar ni här: Törst

LUCKA 19 🎄
Ett uppskattat återkommande inslag de senaste åren hos oss har varit våra ”Samtal i sommarnatten”. De har dels bestått av samtal som Emma Vendelek haft med delar av ensemblen eller dramatikern, och dels av Psykologer talar om teater. Vi har bjudit in några psykologer som tillsammans med publiken stannat kvar efter föreställningen och samtalat kring upplevelserna. Det har kunnat handla om karaktärernas drivkrafter, deras styrkor och svagheter, vad det är som gör att vi handlar som vi gör och mycket mycket mera. Publiken har ställt frågor, och kvällarna har ofta utmynnat i spännande samtal om den tid vi lever i. I dagens lucka får vi först en liten glimt av en tidig repetition av Törst, som sedan följs av ett par minuters samtal mellan psykologerna Anna Broman Norrby och Anders Almingefeldt, en varm kväll i juli 2018.

Mer om Samtal i sommarnatten hittar ni här: Samtal i sommarnatten


LUCKA 20 🎄
2019 firade vi 10 år (!) med uppföljaren till Törst, som Göran Parkrud skrev mellan sommaren 2018 och våren 2019. I Vilse får vi åter träffa familjen Mårtensson, fem år efter Törst. Medverkande: Lisa Parkrud, Susanna Helldén, Lars Magnus Larsson, Jakob Tamm, Malin Molin, Charlie Parkrud/Jack Hedesström. Regi: Emelie Strandberg. Scenografi och ljus: Beate Persdotter Løken. Mask och kostym: Heidi Saikkonen. Ljud och teknik: Patrik Vörén. Sufflös: Hanna Källdin. Rörelseinstruktion: Sara Suneson. Producent: Anna Wikars. Grafisk Form: Anders Wennerström.

I dagens lucka bjuder vi på trailern till föreställningen av Viktor Parkrud. Vid pianot hör vi Jakob Norin, och berättar gör våra två Gunnars: Charlie Parkrud och Jack Hedesström, som alltså delade på rollen.

Mer om föreställningen hittar ni här: Vilse

LUCKA 21🎄
I dagens lucka är vi kvar i tioårsjubileet, och tittar in i starten av föreställningen Vilse. Liksom många av de små filmsnuttar vi visat i denna julkalender har denna filmats för vår egen hågkomst, inte direkt för att visas upp. Så vi får be er att ha överseende med bildkvalitet och viss rörlighet hos kameramannen, och bjuder på ett par små smygfilmade klipp, som kanske ger en aning om föreställningen, om vårt alldeles särsilda scenrum, och en tid där vi fick samlas och dela upplevelser, tätt, tätt ihop. En varm sommardoftande kväll i Magasinet på vackra Tofta Herrgård…

Mer om föreställningen hittar ni här: Vilse

LUCKA 22 🎄
I mars 2020, precis när Corona var i antågande hade vi premiär på vår senaste barnföreställning, Liv på jorden. En musikalisk rymdsaga, där Liv med hjälp av sin hemmabyggda rymdradio försöker få kontakt därute, och kanske lyckas hon faktiskt? Med musik av Johan Carlberg och Bröderna Lindgren. Av och med Susanna Helldén och Johan Carlberg i regi av Göran Parkrud. Ljus: Beate Persdotter Løken. I dagens lucka får vi en liten glimt från när Liv äntligen fått kontakt med Roy, men de hamnar i bråk, och plötsligt svarar han inte… Vi hann spela ett par fina föreställningar medan världen gungade runtomkring oss, och sen var vi tvungna att trycka på paus. Vi längtar så efter att få ta upp Liv på jorden igen, så snart som bara möjligt! 

Läs mer om föreställningen här: Liv på jorden

LUCKA 23 🎄
Detta år har ju varit som inget annat, och ordet inställt har blivit vardag. Trots det är vi otroligt stolta över att vi sommaren 2020 på ett säkert sätt lyckades genomföra den tredje och sista föreställningen i trilogin om familjen Mårtensson av Göran Parkrud, Glömska. Det enda smolket i bägaren, var att inte fler fick se denna fina final. I Glömska fick vi återse Jill Ung som mamman Ulla som efter en tids sjukdom beslutar sig för att ställa allt tillrätta genom att fira sin 65-årsdag. Under kalasets gång vecklar historien ut sig, och Ulla tvingas möta saker som hon helst velat glömma. Vad är det vi minns, och varför glömmer vi? Och vem ska ta hand om barnen? Medverkande: Jill Ung, Lisa Parkrud, Susanna Helldén, Carl-Markus Wickström, Lars Magnus Larsson och Jack Hedesström/Charlie Parkrud. Regi: Göran Parkrud. Scenografi och ljus: Beate Persdotter Løken. Mask och kostym: Agnes Parkrud. Ljud: Patrik Vörén. Sufflös och teknik: Frida Bagri. Grafisk form: Anders Wennerström. Tack till Viktor Werlenius för drönarbilder och Charlie Parkrud för klipp. 

Mer om föreställningen hittar du här: Glömska

LUCKA 24 🎄
Så är vi framme. Sista luckan. Julafton. I dagens lucka läser Susanna Helldén och Göran Parkrud ur pjäsen som kommer att spelas i Magasinet på Tofta Herrgård sommaren 2021. Vem som ska regissera avslöjar vi inte riktigt än. Vet du vilken pjäs det är? Då har du chans att vinna två biljetter till någon av sommarens föreställningar! Maila oss din gissning till info@teatertofta.se. Vi lottar fram en vinnare bland de rätta svaren på söndag.
Från oss till er alla, TACK för att ni har följt med på resan! Vi önskar er en riktigt god och kärleksfylld jul. 

Så småningom kommer ni att kunna läsa mer om den kommande föreställningen här på sidan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: