DIGITALT PROGRAM

NATTVARDEN av Lars Norén. Det blir känslofyllt och underhållande under takbjälkarna i Magasinet på Tofta Herrgård när två bröder möts efter att just ha begravt sin mor. Noréns drama handlar om äktenskapet, om barnen, om längtan och om närhet och avstånd – ja, hur vi egentligen ska leva tillsammans.

Av: Lars Norén
Bearbetning och regi: Göran Parkrud
På scen: Daniel Adolfsson, Susanna Helldén, Karin Lycke och Carl-Markus Wickström
Scenografi: Råger Johansson
Ljus: Beate Persdotter Løken
Rekvisita: Anna Wikars
Tekniker: Coppelia Bondeson / Amanda Nord
Dekorsnickare: Stefan Westerberg
Attributmakare: Anders Muammar
Grafisk Form: Anders Wennerström
Foto: Lina Ikse och Per Larsson
Producenter: Susanna Helldén och Anna Wikars

Föreställningen spelas den 7-8, 13-16, 20-23, 27-30 juli och 3-6, 10-13, 17-20 augusti i Magasinet på Tofta Herrgård. Alla föreställningar spelas klockan 19.30. Längd: ca 2 timmar och 45 minuter inkl. paus.

Biljetter: http://www.teatertofta.se
Teatersupé och boende: http://www.toftaherrgard.se

Lyssna på musiken som finns med i föreställningen här: Nattvarden på Spotify

Läs mer om Lars Norén hos Albert Bonnier förlag här: Om Lars Norén

Några ord från vår regissör, Göran Parkrud, om arbetet:

”Att få arbeta med Lars Noréns dramatik är en ynnest. Den tar liksom inte slut. Gång på gång möter jag texten. Tar den i munnen. Smakar på den. Sväljer, spottar, sväljer igen. Försöker förstå. Går igenom samma scen om och om igen. Och för varje gång öppnar sig en ny smak. Sött salt, surt, beskt och så lite umami. Alla smaker finns där. En föreställning skall bli till. Men först måste det strykas. Det är så det är på Teater Tofta. Att låta publiken sitta den stekheta ladan i fem timmar. Det låter sig inte göras. Så texten ska bantas. Försök förstå vad Lars har tänkt. Inte förlora själva essensen. Banta varsamt. Inte anorektiskt. Alla smaker kvar.

Till slut presenteras första bearbetningen för skådespelarna. Tillsammans lyssnar vi på vad som sker där. I texten och bortom orden. Texter lyfts fram och tas bort. Lyfts på plats igen. Så pågår repetitionerna, vecka efter vecka. Och den rika texten växer när skådespelarna ger den kropp. Åh om vi ändå kunde få vara i ett ständigt utforskande. Ett år till. Helst. Mötet på scenen. Det gudomliga. Det som inte har ord. Det skapar ni mina kära skådespelare.

Nu är det dags för premiär och nattvarden skall serveras. Önskar er alla en god afton i Lars Noréns drama och i Teater Toftas alldeles speciella universum.”
Göran Parkrud 8 juli 2022

Teater Tofta startades sommaren 2010 av Susanna Helldén och Göran Parkrud, med visionen att bli en varaktig teater på landsbygden med hög konstnärlig kvalitet. På Teater Toftas föreställningar får man uppleva hettan, svetten och närheten när äktenskap knakar, kärlekar uppstår och strider utkämpas – allt på armlängds avstånd.

PUBLIKRÖSTER:
”Ni gör teater som siktar mot hjärtat – och träffar.”

På Teater Tofta sitter man som publik mitt i stormens öga och händelsernas centrum. Jag andas tillsammans med både skådespelarna och publiken.

”Parkrud och Norén kommer lastade på flaket. Bästa besöket på sommaren, och rena underverket för äktenskapet.”

”Så fortsatte samtalet vid köksbordet till fram på småtimmarna. Tusen tack!”

”Vi var tagna. Skrattade, kände igen oss ibland och kände nästan för att ingripa i familjekonflikterna. Strålande skådespelare!”

Det gör ont, det är tragiskt, det är roligt, det lyfter och flyger iväg.

Rörd, berörd och upprörd – denna kommer jag bära med mig länge. Tack!

RECENSIONSRÖSTER:
Göteborgs-Posten 2018: ”På magasinets loftliknande övre våning gömmer sig vad som måste vara ett av landets mysigaste teaterrum.”

Kungälvs-Posten 2016: Än en gång lyckas denna begåvade teatergrupp trollbinda sin publik. Teaterlivet är värt att leva, särskilt på Tofta.

Göteborgs-Posten 2013: Än en gång visar så denna teater, belägen väst om Kungälv i skönt landskap, att den hör till de mest intressanta grupper vi har.”

Föreställningen görs i samarbete med:
Västra Götalandsregionen
Kungälvs kommun
Tofta Herrgård
Sensus

TACK TILL:
Mackmyra
Music Lovers Records
Discreet Music
Hagateatern
Masthuggsteatern
Grafi Foto
Majornas Grafiska

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: