2020 Glömska

av Göran ParkrudAffisch Glömska
i regi av Göran Parkrud

En sommar som ingen annan.

Glömska är en helt fristående fortsättning på Törst (2018) och Vilse (2019). I Glömska återser vi Jill Ung som mamman Ulla som efter en tids sjukdom beslutar sig för att ställa allt tillrätta genom att fira sin 65-årsdag. Med på kalaset finns bland annat hennes döttrar Cecilia och Tove, men också ungdomskärleken Bo, som Ulla inte träffat på 40 år. Under kalasets gång vecklar historien ut sig, och Ulla tvingas möta saker som hon helst velat glömma. Vad är det vi minns, och varför glömmer vi? Och vem ska ta hand om barnen? Ett närgånget sommardrama om familjen, livsvalen och det vi minns eller inte minns..

Efter succéerna Törst och Vilse skrev Göran Parkrud detta spännande, brännande nära kammardrama, som spelades under Corona-säkra förhållanden för en liten glest placerad publik. Trots det osäkra läget lyckades genomförandet av projektet på ett säkert sätt, och föreställningen mottogs enormt väl.

”På magasinets loftliknande övre våning gömmer sig vad som måste vara ett av landets mysigaste teaterrum.” skrev GP 2018.

Medverkande
Jill Ung – Ulla Mårtensson
Susanna Helldén – Tove Mårtensson
Lisa Parkrud – Cecilia Mårtensson
Carl-Marcus Wickström – Josef Stjärnfeldt
Lars Magnus Larsson – Bo Andrén
Ylva Olaison – Malin
Charlie Parkrud/Jack Hedesström – Gunnar Andrén

Beate Persdotter Løken – Scenografi, rekvisita, ljus
Agnes Parkrud – Mask och kostym
Patrik Vörén – Ljud
Frida Bagri – Sufflös och teknik
Anders Wennerström – Grafisk form
Linus Hellström – Foto
Karin Wildheim – Affischfoto
Susanna Helldén – Producent och konstnärlig ledning
Göran Parkrud – Teaterchef och konstnärlig ledning

Glömska spelades 4 juli – 15 augusti 2020 i Magasinet på Tofta Herrgård
Musiken som spelades i föreställningen hittar ni här på Spotify:
GLÖMSKA – MUSIKEN

NÅGRA ORD FRÅN PUBLIKEN

”Tack för en fin kväll och teaterföreställning i torsdags. Det är alltid lika intressant att diskutera innehållet i pjäsen efteråt. Det fungerade alldeles utmärkt med avstånd i Magasinet.”

Fantastiskt att även detta år få se er spela ett nyskrivet, innerligt, komplicerat och djupt mänskligt stycke livsvisdom.”

”Jag var på genrepet i fredags och det var magiskt. Att få gå på teater efter coronavåren, att pjäsen är rörande, rolig, rafflande, snygg och att skådespeleriet håller otroligt hög nivå – det är några av anledningarna till att jag rekommenderar er att boka en biljett snarast! (Det finns inte så många platser eftersom man sitter glest i bänkarna.)”

”Var igår på föreställningen Glömska. Så fantastisk! Fick uppleva många känslor, från skratt till förtvivlan. Mycket att tänka på. Skådespelarna helt outstanding. Proffsigt! Sluta aldrig med sommarteatern!”

 

NÅGRA ORD FRÅN RECENSENTERNA

GP – ”Göran Parkruds dynamiska regi och skådespelarna nyanserade ensemblespel levererar både gamla surdegar och stora överraskningar med skärpa. Det finns utrymme för igenkänning och skratt. Familjen är en tacksam skådeplats för livets gång.

Ulla har satt glömska i system för att hantera sitt liv. Jill Ung i rollen balanserar döttrarnas (Susanna Helldén och Lisa Parkrud) angrepp med luttrad ton, utan att någonsin förfalla till överspel. Under kalaset förtätas och omförhandlas minnena i konfrontationerna. Vem har tolkningsrätten?”

Hela recensionen i GP finns här: GP – Glömska

Kai Martin Blogg – ”Nej, vi är inte bortskämda med sommarteater denna sommar 2020 och få är biljetterna till den som nu spelas på Tofta Herrgård. Men det är inte av desperation och törst efter kultur som ”Glömska” är värd ett besök. Istället är det för svenska dramatik med kvalitet spelad av engagerade skådespelare som noga mejslat ut sina karaktärer till levande individer. För den som önskar att kliva in i ytterligare en svensk, småborgerlig klaustrofobi av oventilerade känslor och aldrig utredda händelser. Med skillnaden att ”Glömska” vågar sluta med en öppning mot ljuset.

Hela recensionen finns här: Kai Martin Blogg – Glömska

Foto: Linus Hellström

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: