SKAPANDE SKOLA

I MIG, I DIG, I OSS

Våren 2020 har vi haft premiär för ett nytt Skapande Skola-projekt!

Emma Vendelek och Susanna Helldén möter fjärdeklasser i ett projekt kring bild, gestaltning och text.

Ida-Lovisa Rudolfsson http://www.idalovisa.se

 

 

 

 

 

 

 

Ida-Lovisa Rudolfsson – Det var något med himlen

I MIG, I DIG, I OSS
Vi vill ge barn möjlighet att genom bild, text och gestaltning få kontakt med sin egen röst, uttrycka den, och känna hur den blir en del av något större, och hur deras egna tankar och ord kan vara med och skapa ett gemensamt konstnärligt uttryck.

Under tre tillfällen träffar vi varje klass och arbetar med utgångspunkt i ett antal konstverk från Konstmuseet i Göteborg. Eleverna får ge röst åt sina upplevelser av konstverken, de får gestalta delar av verken och improvisera kring dessa, och skapa texter genom skrivövningar utifrån berättelserna som uppstår i mötet med bilderna, både i par och på egen hand.

Under det tredje tillfället arbetar vi med Ida-Lovisa Rudolfssons verk Det var något med himlen. Eleverna får gestalta saker och personer från bilden, och improvisera kring dessa. Efter det gör de en skrivövning utifrån de egna upplevelserna av bilden, och skapar en text, dikt eller berättelse som de sedan delar med klasskamraterna.

Som en avslutning samlar vi elevernas berättelser i en liten barkbåt, likt den från Ida-Lovisa Rudolfssons verk, som vi skickar vidare ut i världen för att möta andras berättelser.

Reflektioner från lärare om projektet:

”Vi är supernöjda med era lektioner! Tusen tack!”

”Era övningar var väl genomtänkta och varierade. Ni fångade eleverna och bemötte dem väldigt fint. Samspelet mellan er två var fantastiskt och det var kul att se er göra gestaltningar. Jag tänker att detta verkligen inspirerade eleverna till att våga prova också.”

”Med ett kravlöst upplägg kunnat fångat upp alla elever på lika villkor! Att se hur alla elever på lika villkor kunnat delta på samma nivå. Med sina kreativa tankar vågat dela med sig av sina tankar och fantasi och blivit till hjälp för mig som pedagog att fortsätta liknande i min egen undervisning. Så roligt att höra elevernas engagemang och diskussioner om vad dem gjorde under era tre lektionstillfällen. Kan bara säga ett stort tack!”

”Fantastiska pedagoger som ser varje elev och som kan engagera en hel klass. Barnen pratar mycket om det och det var väldigt uppskattat bland barnen.”

BOKA OSS! 

Är du intresserad av att köpa in projektet I mig, i dig, i oss till din skola eller annan organisation? Vänligen kontakta Emma och Susanna genom info@teatertofta.se för mer information.


EmmaEMMA VENDELEK

Emma är litteraturvetare, socionom, familjeterapeut, och en flitigt anlitad samtalsledare. Hon har bland annat terapimottagning i Gathenhielmska huset i Göteborg. Hon sitter också i styrelsen för Barnboksbildens Vänner, en förening som arbetar för att öka kunskapen om barnböckers illustrationer. I barnbokhandeln Bokskåpet har man kunnat höra henne i samtal med såväl Sara Stridsberg, som Per Gustavsson under hösten.

”Jag brinner för berättelser. Din min vår berättelse. Den vi skapar inom oss, den vi speglar i världen runt oss.”

SusannaSUSANNA HELLDÉN

Susanna är skådespelare i grunden. Hon är också initiativtagare, projektledare och producent för Teater Tofta sen 2010. Hon är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö, och på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.

Förutom alla föreställningar hon gör för vuxna, så brinner hon också för barnteatern. Hon har producerat och spelat ett flertal uppskattade föreställningar genom åren, och har under våren 2020 sjösatt ett nytt barnteaterprojekt, en musikteaterföreställning som hon skrivit; Liv på jorden, där hon också spelar rollen som Liv.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: