SKAPANDE SKOLA

I MIG, I DIG, I OSS

Våren 2020 hade Emma Vendelek och Susanna Helldén premiär för ett Skapande skola-projekt, där de uppsökande möter klasser i ett projekt kring konst, gestaltning och text. Sedan dess har de besökt ett tjugotal skolor i Göteborgs kommun, arbetat med ca 100 klasser och mött någonstans kring 2000 barn.
Projektet har tagits oerhört väl emot av både elever och lärare, och efterfrågas återkommande.

Ida-Lovisa Rudolfsson http://www.idalovisa.se

Ida-Lovisa Rudolfsson – Det var något med himlen

I MIG, I DIG, I OSS
Vi vill ge barn möjlighet att genom bild, text och gestaltning få kontakt med sin egen röst, uttrycka den, och känna hur den blir en del av något större, och hur deras egna tankar och ord kan vara med och skapa ett gemensamt konstnärligt uttryck.

Under tre tillfällen träffar vi varje klass och arbetar med utgångspunkt i ett antal konstverk från Konstmuseet i Göteborg. Eleverna får ge röst åt sina upplevelser av konstverken, de får gestalta delar av verken och improvisera kring dessa, och skapa texter genom skrivövningar utifrån berättelserna som uppstår i mötet med bilderna, både i par och på egen hand.

Under det tredje tillfället arbetar vi med ett verk av Ida-Lovisa Rudolfsson. Eleverna får gestalta saker och personer från bilden, och improvisera kring dessa. Efter det gör de en skrivövning utifrån de egna upplevelserna av bilden, och skapar en text, dikt eller berättelse som de sedan delar med klasskamraterna.

Som en avslutning samlar vi elevernas berättelser i en liten barkbåt eller en tiger, som återfinns i Ida-Lovisa Rudolfssons verk, som vi skickar vidare ut i världen för att möta andras berättelser.

Reflektioner från lärare om projektet:

”Vi är supernöjda med era lektioner! Tusen tack!”

”Era övningar var väl genomtänkta och varierade. Ni fångade eleverna och bemötte dem väldigt fint. Samspelet mellan er två var fantastiskt och det var kul att se er göra gestaltningar. Jag tänker att detta verkligen inspirerade eleverna till att våga prova också.”

”Med ett kravlöst upplägg kunnat fångat upp alla elever på lika villkor! Att se hur alla elever på lika villkor kunnat delta på samma nivå. Med sina kreativa tankar vågat dela med sig av sina tankar och fantasi och blivit till hjälp för mig som pedagog att fortsätta liknande i min egen undervisning. Så roligt att höra elevernas engagemang och diskussioner om vad dem gjorde under era tre lektionstillfällen. Kan bara säga ett stort tack!”

”Fantastiska pedagoger som ser varje elev och som kan engagera en hel klass. Barnen pratar mycket om det och det var väldigt uppskattat bland barnen.”

BOKA OSS! 

Är du intresserad av att köpa in projektet I mig, i dig, i oss till din skola eller annan organisation? Vänligen kontakta Emma och Susanna genom info@teatertofta.se för mer information.


EmmaEMMA VENDELEK

Emma är litteraturvetare, socionom, familjeterapeut, och samtalsledare. I barnbokhandeln Bokskåpet kan man ofta höra henne i samtal olika författare och illustratörer. Sara Stridsberg, Per Gustavsson och Anders Holmer är några av de senaste hon mött.

Susanna

SUSANNA HELLDÉN

Susanna är skådespelare i grunden. Hon är också initiativtagare, projektledare och producent för Teater Tofta sen 2010. Hon är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö, och på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: