ARKIV

Åtta somrar på Teater Tofta…

SOMMAREN 2017 – MÄNNISKOR I SOLEN

en pjäs av Jonas Gardell i regi av Kristina Nilsson

Midsommarafton. En stugby vid havet. Solen skiner, men på avstånd mullrar ovädret. Alla har åkt iväg utom två par. Siv och Svante har havsutsikt från sin altan, så de bjuder in Ingrid och Stig för att fira. Trots att de inte känner varandra. Det blir pinsamt, dråpligt och förfärligt. Siv försöker hålla fasaden, Svante skämtar om allting, Ingrid ber om ursäkt för allting och Stig låter sin återhållna ilska gå ut över sin fru. När den kontaktsökande Fru Sörensson plötsligt installerar sig i stugan bredvid tar kvällen en ny vändning. Var kommer hon ifrån? Vilket är hennes uppdrag? Och pojken, Simon, som helt enkelt slutat att prata, varför tittar han så?

En välskriven, svart komedi av Jonas Gardell. På randen mot katastrof vänds identiteter och relationer ut och in. Ingen är så som den tror sig vara och ingen kommer undan livet annat än genom sig själv.  Människor i solen utspelar sig mitt i vardagen, men framför allt i tillvarons utkanter. Hela tiden balanserar den på gränsen mellan skratt och allvar, mellan smärta och nåd, mellan liv och död. Det är tragiskt, men ändå så komiskt. Och tvärtom. Som livet.

I rollerna: Alexandra Lindholm, Daniel Träff, Lisa Parkrud, Carl-Markus Wickström, Maria Fahl Vikander och Charlie Parkrud/Viktor Werlenius. Regi: Bengt Larsson Heppling. Scenografi, rekvisita, kostym, teknik: Beate Persdotter Løken. Ljud och teknik: Patrik Vörén. Sufflös: Hanna Källdin. Grafisk Form: Ante Wennerström. Foto och video: Viktor Parkrud. Affischfoto: Karin Wildheim. Producent och konstnärlig ledning: Susanna Helldén. Teaterchef och konstnärlig ledning: Göran Parkrud

Spelades 1 juli – 12 augusti 2017 i Magasinet på Tofta Herrgård

NÅGRA ORD FRÅN PUBLIKEN

Igår såg jag en väldigt vacker och gripande föreställning på Tofta Herrgård, norr om Göteborg – Människor i Solen av Jonas Gardell i regi av Bengt Larsson Heppling. Den hade en väldigt fin ton och en lyhörd regi med öga och öra för mänsklighetens kamp, med alla hennes ljusa och mörka sidor.
Utmärkt skådespeleri av Daniel Träff, Alexandra Lindholm, Carl Markus Wickström, Lisa Parkrud, Maria Fahl Vikander och Charlie Parkrud/Viktor Werlenius. De har fått en tydlig riktning, ram och form där de har skapat och erövrat en egen tolkning med stor konstnärlig integritet, som gör dem till sex unika, levande universum med det vidunderliga djupet och tvivlen som vi alla människor känner och har.
Det gör ont, det är tragiskt, det är roligt, det lyfter och flyger iväg.
Det lilla scenrummet, tillsammans med det ypperliga valet av musik, slår an en sträng i själen som spränger allt trä, bänkar och takstolar och blir en upplevelse som följer med en långt ut i natten och evigheten – Egentligen kan vi ingenting”. Har du möjlighet så tycker jag verkligen att du ska åka och se den. Den är värd en resa.

Helt magiskt så fantastiskt känslomässigt berörd

… och kanske det mest gripande slut jag någonsin sett

Som alltid ett bra förtätad relationsdrama som väcker känslor! Såg den igår- den vackra platsen bidrar till en magisk upplevelse

Gardells grymma, fyndiga, pjäs kunde inte spelas mycket bättre.
Många tankar väcktes o fick oss i publiken att stanna upp…

NÅGRA ORD FRÅN RECENSENTERNA

Mats Hallberg – Kulturbloggen

Mystiskt och förtätat när idyller rämnar. …vid några tillfällen bränner det till extra, när  Lindholm respektive Parkrud blottar sina karaktärers desperation. Rekommenderar ett besök på Tofta Teater nära kusten i södra Bohuslän.  Ansvariga för produktionen har med små resurser gjort ett utomordentligt jobb, vågar dra till med omdömet skådespelartriumf!

Eleonor Ekström-Frisk – GP

Jonas Gardells Människor i solen från 1997 är en djupt allvarlig komedi med drag av fars, men när den satts upp som sommarteater på olika håll de senaste åren har dramat hamnat i första rummet. Så blir det också när Teater Tofta sätter upp Gardells pjäs. Teatern, i ett ombyggt magasin vid Tofta herrgård, har år efter år valt bort sommarteaterns farser och istället spelat Strindberg, Norén och Ibsen. I den traditionen blir Gardells text här till ett apokalyptiskt drama med mystiska och komiska inslag.

 

SOMMAREN 2016 – BUNDEN

en pjäs av Göran Parkrud i regi av Kristina Nilsson

Stefan och Helena firar tio år som gifta, och bjuder efter mycket om och men in till en sommarfest i Magasinet på Tofta Herrgård, där de också firade sin bröllopsdag. Ett brokigt sällskap samlas för att fira deras kärlek, men kanske blir det inte den fest de förväntat sig.

Vilket pris måste man betala för att få vara med någon? I nära relationer infinner sig ganska ofta ett slags ägande där rädsla, konventioner och normer styr våra aktioner. Det gör oss ofria. Motsatsen till rädsla är kärlek – och kärleken är alltid fri. Så frågan är, hur ska vi egentligen leva tillsammans?

Med allvar, lekfullhet och humor, tar sig Teater Tofta an frågor om liv och död, kärlek och sexualitet, närhet och avstånd. En pjäs om att känna sig bunden till något, eller någon.

I rollerna: Susanna Helldén, Göran Parkrud, Ella Schartner, Emelie Strömberg, Jens Lindvall, Mattias Palm och Maria Fahl Vikander. Regi: Kristina Nilsson. Scenografi och ljus: Fredrik Glahns. Kostym och rekvisita: Erika von Weissenberg. Teknik: Elin Axelsson. Teknik och ljud: Karl Wassholm. Sufflör: Lukas Olde Monnikhof. Grafisk form: Ante Wennerström. Foto och film: Viktor Parkrud. Affischfoto: Henrik Hank Oscarsson

Spelades 2 juli – 13 augusti 2016 i Magasinet på Tofta Herrgård

NÅGRA ORD FRÅN PUBLIKEN:

I fredags såg jag Bunden på teater Tofta. En teaterupplevelse som hamnar på topp 2 av alla pjäser jag sett! En föreställning som hade allt och ännu mer. Att få uppleva en föreställning där skådespelarna aldrig riktar sig ut till publiken, utan enbart spelar med varandra var som att få se på en riktigt bra film, men som teater – naturalistisk och alldeles underbart! Åk och se! Tack Mattias Palm och Maria Fahl Vikander ni var outstanding!

Tack för synnerligen god föreställning med så eminenta skådespelare och nyskrivet manus som väl kan matcha både Ibsen och Strindberg! Det ni!

Man sitter lite avslappnad i den vackra sommarkvällen. Plats Tofta Magasin. Spelet börjar. Småmysig konversation, lätt igenkänning, replikerna vardagliga, en viss taggighet men utan att oroa!
När spelet är över sitter jag som bedövad. Alla illusioner om jag nu hade några har spruckit likt en såpbubbla. Är sanningssägande det enda rätta? Tack och lov att sonen inte klarade av att vara ‘ärlig’!?
Vem hade mått bättre om mammans sista illusion krossats? Vill vi verkligen veta allt i alla lägen? Den som går med en skuld mår ändå alltid värst!

Fantastisk föreställning med suveräna karaktärer. Detta är en föreställning jag kan se om igen. Visst känner jag igen mig i så gott som alla karaktärer -hm….Ja, hur använder vi vår frihet och vad avkräver vi andra? Vill vi kanske vara “bundna” när friheten kan gå över styr.
Upplevelserån från föreställningen kommer att finnas kvar länge. Tänkvärt, bra och ett strålande manus!

Berörd, tankfull och imponerad av er, begåvade människor är vad jag känner när jag vandrar ut i augustinatten från årets föreställningen. Teater för livet….Tusen Tack för en otroligt bra föreställning och fantastiska gestaltningar!

”Bunden” är intensiv, rolig, tragisk och magnetisk med fantastiska skådespelarinsatser. Gillar verkligen det intima scenrummet där det känns som man själv är bjuden på den omtumlande middagen. Trots högt ställda förväntningar blev jag positivt överraskad. Nu väntar jag bara på nästa uppsättning

NÅGRA ORD FRÅN RECENSENTERNA:

Lis Hellström Sveningson, GP – Skådespeleri på hög höjd när familj samlas.

Under takbjälkarna utvecklas ett spännande drama om kärleksrelationernas komplexitet och krav. Bunden är ett modernt kammarspel som i Kristina Nilssons regi spelas lyhört och levande av en dynamisk ensemble. Det var länge sedan jag såg en så naturalistisk iscensättning, som dessutom fungerar så väl.
Spelet är känsligt nyanserat och slutet öppet. Somliga relationer lär drabbas av en sjuårskris. Det är Teater Toftas sjunde sommaruppsättning definitivt helt befriad från!

Maria Bergh, KP – tagen av årets teater.

Silja, deras (Helena och Rufus) ”impertinenta” och sanningslevererande mor, säger sina repliker med lysande exakthet och bett, genom Maria Fahl Vikander. I detta blir äldst absolut bäst.
När parets bundna relation till slut utmanas, blir Göran Parkrud och Susanna Helldéns samspel naket och ärligt. Teater Tofta fortsätter att granska nära relationer och könsroller. Kärleken kan befrias från rädsla och att trotsa sin rädsla är modigt. Mod är att stanna och ändå ge varandra luft.
Än en gång lyckas denna begåvade teatergrupp trollbinda sin publik.Teaterlivet är värt att leva, särskilt på Tofta.

 

SOMMAREN 2015 – Ett Dockhem

en pjäs av Henrik Ibsen i regi av Göran Parkrud

Hur skall vi leva i våra kärleksrelationer? En fråga som varken Ibsen eller vi har svar på. Men nu som då gör vi som andra gjort före oss. Bygger dockhem. Idag visar vi upp vackra hem och glada barn på sociala medier, bilder av lyckade, lyckliga människor. Vi jagar framgång i karriärer och bostäder till fantasipriser. Men när stressen, tristessen och ångesten kommer krypande och när våra könsroller håller oss i ett järngrepp, vad gör vi då? Skall vi vara kvar för barnens, familjens eller konventionens skull, eller skall vi lämna det kärlekslösa och söka efter något annat?

Dessa frågor brottas Nora i Ett dockhem med. Hon väntar på att ”det mest vidunderliga” ska ske. Det som förändrar relationen, det som skapar den totala tillfredsställelsen. Hon och hennes man försöker få ihop det, förväntningarna på varandra och de egna behoven. Frihet, trygghet, romantiska drömmar och vardag, vad väger tyngst? De patriarkala strukturerna försvårar mötet mellan två människor som måhända älskat varandra.

 

I rollerna: Susanna Helldén, Johan Ehn, Lisa Parkrud, Mattias Palm och Alexander Öhrstrand.
Regi: Göran Parkrud, Scenografi och kostym: Erika von Weissenberg, Ljus: Fredrik Glahns, Teknik: Ida Gustafson

Spelades 4 juli – 15 augusti i Magasinet på Tofta Herrgård

NÅGRA ORD FRÅN PUBLIKEN:

Stort tack för kvällens fantastiska föreställning!! Rörd, berörd och upprörd – denna kommer jag bära med mig länge. Tack!

Tack för en fantastisk föreställning! Underhållande, gripande och strålande skådespeleri. Och förstås regi!

En imponerande föreställning på alla sätt! En magisk kväll helt enkelt!

Dockhem, på Tofta, var en av sommarens absoluta höjdpunkter!

NÅGRA ORD FRÅN RECENSENTERNA:

Tomas Forser, GP – Teater Toftas starka, skarpa och samtidigt mycket underhållande föreställning gör Ibsens text rättvisa.
Susanna Helldén som Nora har den här gången fulländat sitt spel. Ja, jag vågar påstå det. Hon visar nu ett imponerande register. Redan från början av stycket visar Helldén med små medel och skiftningar att rollen som dockhustru skaver. Gradvis skapar hon en tragisk storhet i sitt vägval. Till sist måste hon säga sitt nej: hit men inte längre. Denna Nora är helt enkelt en ung kvinna som försökt göra allt rätt men inte förstått kod och pris.
Denna uppsättning gör en klassiker livs levande. Bättre kan det inte vara. Man skattar och skrattar sig både lycklig och befriad.

Maria Bergh, KP – Att skiljas från Ett Dockhem är att dö en smula.

Ännu en gång lyckas Teater Tofta hålla sin publik i full spänning och samtidigt förmedla en stark känsla av igenkännande. För sex år sedan var succén given för Teater Tofta, då med Fröken Julie. Med denna pjäs stärker ensemblen sin position, vilket även märks av premiärpublikens starka applåder. Att se Ett dockhem på Teater Tofta i sommar blir ett klart måste.

 

 

SOMMAREN 2014 – LYCKA – en musikalisk föreställning om det som gör ont.

en pjäs av Göran Parkrud och ensemblen.

Föreställningen regisserades av Göran Parkrud och medverkade gjorde Johan Ehn, Susanna Helldén, Viktoria Folkesson, Mikael Dahl, Göran Parkrud och Emelie Alm. Scenografi och ljus Charlie Åström.

Fyra för varandra okända människor möts i ett rum. Eller är de fler? Vad gör de där? och vad är det egentligen de söker? Om smärta och lycka, med humor och allvar och musik av bland andra Håkan Hellström, Nancy Sinatra och Barbro Hörberg i nya arrangemang bjuder Teater Tofta på en känslosam historia.

LYCKA hade premiär 4 juli och spelades fram till 7 augusti i Magasinet på Tofta Herrgård.

NÅGRA ORD FRÅN PUBLIKEN:
”Ja! Gå och se. Och njut! Jag hade höga förväntningar, men resultatet brände rakt genom taket på Magasinet och lyste upp sommarhimlen.”
”Fantastisk pjäs och strålande framförande! Underbart. Gå och se!”
”Tack för en fantastisk föreställning. Ni är alla så modiga och generösa, jag har aldrig sett något liknande. Mycket berörande, tankeväckande och inspirerande. Jag skulle verkligen kunna tänka mig att återkomma och se den igen.”
”Tack så mycket mycket för igår! Ni hänger kvar i mitt i huvud. Och musiken och sången! Så grymt bra och så direkt in i hjärtat.”
”Har precis varit och sett Lycka, underbar föreställning, berör verkligen, smärtsamt för både kropp och själ, som ni sjöng…det gör ont……. Stort tack till er alla!”

NÅGRA ORD FRÅN RECENSENTERNA:

Kristjan Saag GT – Lyckan i en fulländad första akt.
Första akten är en pärla: finaste stämsång varvas med småabsurdistiska dialoger, där fyra olyckliga människor försöker orientera sig i en mystisk experimentsituation. Det är lite Sartres ”Lyckta dörrar” över det hela, fast med Sartres skuld- och existensproblematik utbytt mot mer samtida funderingar kring kön, identitet, samlevnadsformer och relationer.

Mikaela Blomqvist GP – Teater Toftas experiment med relationer höjer humöret.
”Väl genomfört, välspelat, välsjunget och underhållande.”

 

SOMMAREN 2013 – Sanning och konsekvens

Sommaren 2013 spelades Sanning och konsekvens av Lars Norén.

Föreställningen regisserades av Erik Ståhlberg, och medverkade gjorde Jill Ung, Göran Parkrud, Susanna Helldén och Ola Hedén.

I detta intensiva och intima kammarspel, möts två systrar och deras män en sommarkväll. Elisabeth, den äldre systern fyller 50 år. Det blir en minst sagt livad tillställning. Sanningar blir sagda, och får sina konsekvenser. En historia om fyra av livet kantstötta människor som förtvivlat både försöker nå varandra och hålla varandra på avstånd. De kämpar mellan det egna och det gemensamma, och för att sluta vara som de andra vill att de ska vara.
Låter det roligt? Det är det. Förfärligt. Och kanske sant.

Sanning och konsekvens hade premiär 5 juli, och spelades därefter fram till 8 augusti i Magasinet på Tofta Herrgård.

Recensenterna om Sanning och konsekvens:

”Ännu en succé… På scenen på Tofta Teater spelar man stycket med kraftigt tryck som det verkligen svänger om. Dess svarta komik blir rent berusande men likväl så att sköraste glas tycks omge de fyra personernas ensamheter. Det är vackert, dråpligt och rysande som en kick från det helvete vi alla känner men gömmer så gott det går.
…Än en gång visar så denna teater, belägen väst om Kungälv i skönt landskap, att den hör till de mest intressanta grupper vi har.”
– Tomas Forser, GP

”Sommarteatern är värd en resa… det skrattades mer här än när jag senast såg fars på Gunnebo slottsteater. Och det är en föreställning som dessutom lever kvar… Jag lovar, kommer ni hit kommer ni också tillbaka.”
– Ingrid Norrman, GT

”Jill Ung, Susanna Helldén, Göran Parkrud och Ola Hedén spelar fullständigt suveränt och övertygande i Erik Ståhlbergs regi. Svärtan i pjäsen blir uthärdlig genom det genuint trovärdiga gestaltandet och den humor, som trots allt smyger sig in här och där… Det är en sommarupplevelse utöver det vanliga.”
– Ingrid Höglind, blogg

 

 

SOMMAREN 2012 – STRINDBERGx2

Teater Tofta Herrgård presenterade sommaren 2012 stolt två pjäser av August Strindberg, 100 år efter hans död. Under samlingsnamnet STRINDBERGx2 gav vi Fordringsägare & Leka med Elden som en helaftonsföreställning. Het passion, brutalt svek och listiga intriger. Föreställningen spelades 6 juli-3 augusti, och sågs av över 2000 personer.

”Tredje sommaren. Två pjäser. En författare.

Hur lätt är det egentligen att leva tillsammans? August Strindberg kämpade hela sitt liv med sina kärleksrelationer och var gift tre gånger, och dessa äktenskap bearbetas ivrigt i hans verk. Genom att göra Fordringsägare och Leka Med Elden till en föreställning, ställdes frågan om svårigheten att få livspusslet att gå ihop på sin spets.

I rollerna: Johan Ehn, Göran Parkrud, Susanna Helldén, Lisa Parkrud, Christer Fjällström och Sara Estling.
Regi: Sara Estling & Göran Parkrud

Recensenterna om STRINDBERGx2:

”Det är en nästan skamlös njutning att vara åsyna vittne till denna striptease… Det Susanna Helldén, Göran Parkrud och Sara Estling åstadkommit tillsammans med denna gång Christer Fjällström, Johan Ehn och Lisa Parkrud frigör Strindbergs könsdramatik från genuspoliser och humorlösa moralister… Det är stor teater i magasinet på herrgården.”
– Tomas Forser, GP

”Två av skådespelarna, Susanna Helldén och Johan Ehn, finns, som sagt, med även efter paus, i ”Fordringsägare”. Och ihop med Göran Parkrud, som spelar den olycklige äkta mannen, blommar de ut i ett magnifikt triangelspel.”
– Kristjan Saag, GT

”Väl tänkt och välgjord kärlekslek à la Strindberg.”
– Britt Norberg, Zenit

 

 

 

SOMMAREN 2011 – FADREN

Sommaren 2011 spelade vi Fadren av August Strindberg. Ett familjedrama, en maktkamp mellan en kvinna och en man, om ett barn. Historien om Ryttmästaren och Laura som båda vill styra över dotterns Berthas framtid, och drar med sig alla som finns i närheten i den skoningslösa kampen, utan vinnare.

Recensenterna om Fadren:

“Här handlar det inte om att fördela skuld på bekvämt åskådaravstånd utan att få publiken att se och känna igen hur fördämningarna brister och fördjurningen bryter fram med ohejdbara konsekvenser. Vi lever alla med den fasan tätt inpå.
Vi borde kräva en comeback och att kommunalt stöd utgår för detta beundransvärda teateralternativ i plastbåtarnas sommarland.”
-Tomas Forser, GP

”…ett välspelat drama om en maktkamp mellan en man och hans hustru – där ingen går segrande ur striden.
… En inramning som gör att vi kommer nära, men som samtidigt ställer krav på en genomtänkt scenografi och hundraprocentig närvaro. Skådespelarna nyttjar ytan väl, med snabba och varierade förflyttningar ställs vi aldrig utanför, utan kommer tvärtom emellanåt nästan obehagligt tätt inpå. Det går inte att värja sig, utan är bara att följa med hela vägen mot det ödesdigra slutet.”
-Maria Rademark, Bohusläningen

Fadren spelades 15 juli – 13 augusti 2011

I rollerna: Göran Parkrud, Susanna Helldén, Josephine Bauer och Johan Ehn. Regi: Sven Dahlberg, Göran Parkrud, Erik Ståhlberg.

 

 

SOMMAREN 2010 – FRÖKEN JULIE

Vår första av tre Strindbergspjäser var Fröken Julie. Sommaren var varm, och passionen och hettan påträngande nära i ett svettigt drama om en kamp på liv och död, och rätten till ett eget liv.

Recensenterna om Fröken Julie:

”Sommarteater när den är som bäst”
Det här är en konstkulturens replik till en sommarvärld av skärgårdsturer, kräftsafaris och tingeltangel. Att teatern kan ges plats i allt detta är en nåd att stilla bedja om. Måtte Teater Tofta Herrgård bli en återkommande allvarsam och lekfull spelplats mitt i idyllen.

– Tomas Forser, GP

”Fullträff för nystartad teater”
Månaden ut kan man se Fröken Julie på Tofta Herrgård – sen blir det till att vänta till nästa sommar för ny herrgårdsteater i spannmålsmagasinet.

– Christian Saag, GT

Fröken Julie spelades under tre veckor i juli 2010

I rollerna: Göran Parkrud, Susanna Helldén och Adriana Savin. Regi: Sara Estling och ensemblen.

 

och på vintern gör vi barnteater!’

 

VINTERN 2012 – En förtrollad jul

En liten musikalisk föreställning för små och stora barn, om vänskap och julkänslor, och två troll som möts i juletid.

Trollet Ursula går runt i byn och önskar alla God jul, men möter på sin vandring ett annat troll som varken vill veta av julen eller sällskap…

Med Susanna Helldén och Martina Pettersson
Regi Göran Parkrud

En förtrollad jul spelades i Smedjans Garage 1-2, 8-9, 15-16 december.
TACK TILL:
Anna Hallström, Ella & Matilda
Åke Pettersson
Henrietta Sterner
Kungälvs kommun
Bodil Helldén
Hyrservice

 

JULEN 2011 gjorde vi vår första föreställning för barn – EN FÖRTROLLAD JUL

I samband med Tofta Herrgårds julmarknad spelade vi julen 2011 en föreställning för små och stora barn, om vänskap och hur svårt det kan vara att säga God Jul.     

I rollerna: Susanna Helldén och Martina Pettersson. Regi: Göran Parkrud

Comments
One Response to “ARKIV”
  1. Linnea Jürgens skriver:

    Jag är jätteglad att jag fick möjlighet att se ”Fröken Julie” på Tofta Herrgård sommaren 2010. En fantastisk föreställning! Tankarna för mig tillbaka nu när det är Stindbergår 2012. /Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: