Samtal i sommarnatten – Psykologer talar om teater

I sommar presenterar vi med stor glädje: Samtal i sommarnatten.

Under tre fredagskvällar i sommar får vi möjlighet att mötas efter föreställningens slut. Baren är öppen och våra inbjudna gäster leder samtal kring Törst med lite olika inramning. Det är fri entré, och det går också fint att delta i eftersamtalet även om man inte har biljetter till just den aktuella kvällen.

Först ut är Psykologer talar om teater den 6 juli! Vi är väldigt glada att presentera våra två inbjudna psykologer; Anna Broman Norrby, och Anders Almingefeldt. De kommer att dela med sig om sina tankar kring föreställningen och människorna som befolkar den, och publiken kommer också att ges möjlighet att vara med mot slutet av samtalet. Tid ca. kl. 22.15 – 23.15.

Vi ställde ett par frågor till dem inför besöket hos oss, och här får ni en chans att bekanta er lite med dem i förväg:

Om sig själva…

Anna
Jag jobbar sedan ett år som organisationskonsult inom företagshälsovården och samtalar med individer och träffar grupper som har problem på arbetsplatsen. Jag har jobbat som journalist, pluggat teater i New York, varit hemmafru i Spanien och föreläst om genusfrågor och allt har varit roligt och utmanande men när jag var 40 längtade jag efter arbetskamrater och fast lön och är idag glad att jag omskolade mig just till psykolog.

Anders
Jag arbetar som psykolog, och sliter på i sjukvården sedan sekelskiftet. Det utgör basen i mitt arbetsliv, har därutöver en privatmottagning, och driver en filosofibar med en kompis, samt skriver i lite olika sammanhang; har bland annat ett stående uppdrag att skriva psykologkrönikor i Alingsås Tidning, och i sommar skriver jag dessutom en bok tillsammans med en präst kring lite enkla existentiella frågor. Har det senaste också slagit mig på poetry slam, samt gör lite film. Allt på amatörens nivå. Helt utan baktankar kan nämnas att jag just nu söker skådisar, till en kortfilm med arbetsnamnet ”Så tuktas en bitterkuk”.

Om psykologi…

Anna
Min teaterlärare på HB Studio var en äldre dam som kedjerökte och hade en glasklar blick för vad som var sant på scenen. Hon fick mig att förstå vad som motiverar människor att tänka och tala och handla som de gör och det är för mig själva kärnan i psykologin, att hjälpa människor att hitta något sant med hjälp av psykologiska teorier och ett professionellt förhållningssätt. Jag har gjort Psykologer ser på teater på bland annat Folkteatern och Järnstudion i Göteborg och modererat en rad samtal kring psykologiska frågor på ABF.

Anders
Om jag tillåter mig att svara med ett eko, så lyder det som följande, psykologi är just det: FÖR MIG. Det är ett ämne som inbegriper en själv. Det handlar om vad det är att vara människa. I just sin egen kropp. I just sin egen hjärna. Och psykologi utgör tyvärr ibland ett fängelse, som gör människan tråkigare, men också: i lyckliga stunder det motsatta – en fantastisk karta ut ur just det fängelset. UT UR VÅRA HUVUDEN. OCH UT I LIVET. Dessutom handlar det om alla andra, och försöka förstå hur de funkar, för det är ju också bra att ha kläm på, så man inte psykologiskt snubblar in i dem – i onödan. Inte minst då de andra inte alltid är helvetet, som Sartre påstod, utan också: paradiset. Och då är det ju bra att få lite tips om hur man får det att tippa över åt paradishållet. Därav mitt intresse för psykologi. DET HANDLAR SÅLEDES OM ATT TRIXA MED ODDSEN, OCH ÖKA SANNOLIKHETEN ATT BLI ÄLSKAD.

Om favoriter i världsdramatiken och/eller minnesvärda scenupplevelser…

Anna
En vän drog i början på nittiotalet med mig till en ruffig lokal på 42:a gatan (på den tiden när den fortfarande var ett tillhåll för knarkhandel, porrfilm och galna predikanter) och där tog en grupp skådespelare emot och förflyttade oss nästan utan att vi märkte det till artonhundratalets Ryssland och Onkel Vanja. De spelade inte pjäsen, de levde den tillsammans när det gavs tid mellan andra åtaganden och enbart för glädjen att få göra teater utan krav på snabba resultat eller lönsamhet Jag gick därifrån lycklig och omtumlad och tänkte att det här vill jag ägna mitt liv åt. Men hamnade som sagt i en landstingskorridor. Många år senare fick jag veta att projektet blivit en film: Vanja on 42nd Street. Se den!
Och så TV-serierna, dessa moderna grekiska dramer: Six feet under, Transparent, Breaking Bad…

Anders
Ett antal teaterbesök har slagit in i mig. Nästan exploderat. Och det handlar givetvis om tajming. Utifrån när och var man i livet varit strandsatt, och törstat efter upplevelser. För att anspela på er pjäs. TÖRST ÄR HELT ENKELT AVGÖRANDE. Och som ung man, helt geografiskt marginaliserad ute på landsbygden utanför Borås, så var jag de facto: törstig. Men så trillade jag in på några pjäser. Jag såg bland annat uppsättningen av Strindbergs ”Ett drömspel” 4-5 gånger, när den sattes upp i slutet av åttiotalet, kanske början av nittiotalet, och inte minst: uppsättningen på lilla scenen av Lars Noréns ”Bobby Fischer bor i Pasadena” var mindblowing. Jag var helt tagen. Jag fick inte nog. Det var ett fönster, kanske inte ut mot världen, men in i en helt annan psykologi. Således: min törst förde mig till Borås Stadsteater. Det var där jag hade mina första teaterupplevelser. Det har sedan fortsatt, senast för något år sedan med uppsättningen av Elfride Jelineks ”Raseri”.

Om vad de törstar efter…

Anna
Just nu törstar jag efter tid för att färdigställa ett skrivprojekt.

Anders
Allt och inget. Eller hellre: allt. För just tillståndet att vara törstig, är något eftersträvansvärt. Att ens ögon vill ha mer. Se mer. Uppleva mer. Så visst: jag vill se mig som törstig. Det håller mig ung. Men exakt vad jag törstar efter varierar, det är utbytbart, men det viktigaste: att jag törstar, det svarar vi ja på. JAG SÄGER JA TILL TÖRST. Och för att ändå gå frågan till mötes, så givetvis törstar jag efter något, något specifikt, något som just nu är jättemycketviktigast, och det är att bli bättre på tennis, i alla fall se ut som att jag är bra på tennis, och inte snubbla omkring som en överviktig, vinglig snart femtioåring som fått för sig att serva som John McEnroe.

Vi ser fram emot en afton med dessa inspirerande två! Varmt välkomna! 

Senare under sommaren kommer ni att ha möjlighet att möta både författaren och skådespelarna i samtal som leds av Emma Vendelek. Men mer om det så småningom!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: