Och här kommer svaren…

Här följer svaren på vår Strindbergsquiz:

FRÅGA 1 – Hur gammal blev Strindberg, och i vilken stad dog han? 

63 år. Föddes 1849 i Stockholm, där han också dog. Pappan ångbåtskommissionär och var ansvarig för godstrafiken på Mälaren och Göta kanal. Modern var en religiös värdshusflicka, som han berättar om i Tjänstekvinnans son.

FRÅGA 2 – Kvinnan, mannen och äktenskapet var teman som Strindberg ständigt återkom till i sitt konstnärskap. Själv var han gift tre gånger. Vad hette hans fruar?

Siri von Essen, Frida Uhl, Harriet Bosse.

FRÅGA 3 – Efter läsning ur Tjänstekvinnans son.
Göteborg brukar ju kallas Lilla London och i sommar hålls de olympiska spelen i just London. 1912, året då Strindberg dog hölls också ett OS. Var? Och vad kom just denna olympiad att kallas?

Stockholm. Spelen kom att kallas för solskensolympiaden på grund av det osedvanligt soliga och varma vädret.

FRÅGA 4- Vad kallade Strindberg den dagbok han förde mellan 1896 och 1908? 

Den Ockulta dagboken. August Strindberg förde dagbok 1896-1908, en tid som spänner över Infernokrisens Paris och Lund, återvändandet till Stockholm, äktenskapet med Harriet Bosse och starten av Intima Teatern, men också över tillkomsten av en lång rad litterära verk, från dramer som Till Damaskus, Ett drömspel och Dödsdansen till spektakulära prosaverk som Inferno, Svarta Fanor och En blå bok. 

FRÅGA 5 – Efter en scen ur Fröken Julie. Vilken titel har Fröken Julies far? Fröken Julie har två husdjur och ett av dem finns med på scenen. Vilka är husdjuren? 

Greve, Grönsiska (fågel) och hund.

FRÅGA 6 –  Strindberg använde musik, inte minst pianomusik, som aktiva delar i sin dramatik. Musiken fick ofta viktiga betydelsebärande symbolroller, som var en väsentlig del i förståelsen av dramat. Även i detta hänseende var Strindberg en viktig innovatör. David spelade ett stycke av en kompositör vars musik hade en stor betydelse bl a i dramat Stora Landsvägen, vad heter kompositören?

Chopin, Nocturne

FRÅGA 7 – Eftepr en scen ur Fadren. Vad tycker Fadren att Bertha ska utbilda sig till?

Lärarinna. För som fadren själv uttrycker det: Jag vill att hon ska bli lärarinna. Förblir hon ogift, så försörjer hon sig och har inte tyngre än de stackars lärarne, som skola dela sina löner med familj. Gifter hon sig, så kan hon använda sina kunskaper på sina barns uppfostran.

FRÅGA 8 – Nu återkommer vi till Strindbergs dödsår 1912. Vem var Stadsminister då? Tre alternativ; Karl Staaff, Arvid Lindman 1905-06, eller Hjalmar Branting?

Karl Staaff 1905-1906 och 1911-1914. Arvid Lindman 1906-11,1928-30, Hjalmar Branting statsminister för den första socialdemokratiska regeringen i Sverige 10 mars–27 oktober 1920. Branting ledde ytterligare två kortlivade regeringar, 1921–23 (tillika utrikesminister) och 1924–25.

FRÅGA 9 – Efter läsning av en scen ur Leka Med Elden. På tal om eld, för att göra upp eld kan man använda sig av tändstickor. -Vem designade etiketten på tändsticksasken Solstickan? 

Einar Nerman

FRÅGA 10 – efter Burt Bacharachs Close to you. Strindberg har skrivit en pjäs med ett fågelnamn, vad heter den?

FRÅGA 11 – Efter i sommar kommer Teater Tofta Herrgård ha spelat fyra av Strindbergs pjäser, Fröken Julie, Fadren, Fordringsägare och Leka Med Elden. Nämn ytterligare fem av hans andra pjäser.

http://www.wikipedia.se/strindberg

FRÅGA 12 – Vad dog Strindberg av?

Magcancer

Hoppas det gick bra, och att vi ses i sommar!

2 kommentarer på “Och här kommer svaren…

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: