Vilken kväll!!!

Regnet öste ner på väg ut mot Tofta Herrgård i eftermiddags. Himlen sörjde vår store skald på dagen 100 år efter hans död. Vi var pirriga och förväntningsfulla och såg med glädje fram emot kvällens Gravöl. Det var den där känslan av att inte riktigt veta hur kvällen kommer att arta sig som gjorde sig påmind, det som på nåt sätt är grunden för vår konstart. Så tände Petter ljuset vid Strindbergs minnesbild, gästerna  kom körande uppför allén, klev in i herrgården, och så var vi plötsligt där. I en minneskavalkad i miniformat. Samlade kring denne mans minne, som fortfarande ställer till så mycket rabalder och är så omdiskuterad.

Vi bjöd bl.a. på scener ur Fröken Julie, Fadren och Leka Med Elden, utdrag ur Tjänstekvinnans son, och diverse Strindbergscitat (dom stod mest Fredrik Evers för), och quizen om hans liv ledde Sara Estling med finurliga frågor och David Carbe satt vid pianot och bjöd på musikaliska pärlor.
När Fredrik mot slutet läste Ett halvt ark papper strålade solen in genom fönstren på herrgården som för länge sen överlevt Strindberg med hästlängder. Vi tackar våra gäster Sara Estling, Fredrik Evers och David Carbe och vår underbara publik. Dessutom ett stort tack till Petter och Tofta Herrgård för ljuvlig mat och varmt bemötande.

 

QUIZ

För er som missade kvällens begivenhet, men ändå är nyfikna på att testa era Strindbergskunskaper kommer här kvällens frågor. Svaren presenteras senare i veckan.

FRÅGA 1 – Hur gammal blev Strindberg, och i vilken stad dog han?

FRÅGA 2 – Kvinnan, mannen och äktenskapet var teman som Strindberg ständigt återkom till i sitt konstnärskap. Själv var han gift tre gånger. Vad hette hans fruar?

FRÅGA 3 – (Efter att Fredrik läst ett stycke ur Tjänstekvinnans son om Johans (Strindbergs) besök Göteborg.) Göteborg brukar ju kallas Lilla London och i sommar hålls de olympiska spelen i just London. 1912, året då Strindberg dog hölls också ett OS. Var? Och vad kom just denna olympiad att kallas?

FRÅGA 4 – Vad kallade Strindberg den dagbok han förde mellan 1896 och 1908?

FRÅGA 5 – (Efter en scen ur Fröken Julie.) Vilken titel har Fröken Julies far? Fröken Julie har två husdjur och ett av dem finns med på scenen. Vilka är husdjuren?

FRÅGA 6 – Strindberg använde musik, inte minst pianomusik, som aktiva delar i sin dramatik. Musiken fick ofta viktiga betydelsebärande symbolroller, som var en väsentlig del i förståelsen av dramat. Även i detta hänseende var Strindberg en viktig innovatör. David spelade ett stycke av en kompositör vars musik hade en stor betydelse bl a i dramat Stora Landsvägen, vad heter kompositören?

FRÅGA 7 – (Efter scen ur Fadren.) Vad tycker Fadren att Bertha ska utbilda sig till?

FRÅGA 8 – Nu återkommer vi till Strindbergs dödsår 1912. Vem var Stadsminister då? Karl Staaff, Arvid Lindman , eller Hjalmar Branting?

FRÅGA 9 – (Efter läsning ur Leka Med Elden som TTH kommer att spela i sommar.) På tal om eld – för att göra upp eld kan man använda sig av tändstickor. Vem designade etiketten på tändsticksasken Solstickan?

FRÅGA 10 – (Efter Burt Bacharachs Close to you) Strindberg har skrivit en pjäs som han har döpt efter en fågel. Vilken?

FRÅGA 11 – Efter den här sommaren kommer TTH ha spelat 4 av Strindbergs pjäser; Fröken Julie, Fadren, Fodringsägare och Leka med Elden. Nämn ytterligare 5.

FRÅGA 12 – Vad dog Strindberg av?

Lycka till, och Tack för i afton!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: