Vi minns Maria.

Förra veckan nåddes vi av det sorgliga beskedet att Maria Fahl Vikander har gått bort, och vi minns en underbar människa, en strålande skådespelare, med så mycket livskraft, värme och kärlek till sin omvärld. Maria kommer att vara djupt saknad. 

Maria utbildades på Teaterhögskolan i Malmö (1976-1979), och arbetade under sin långa karriär bland annat på Backa Teater, Göteborgs Stadsteater 1979-2001. Hon har dessutom arbetat på bland annat Folkteatern i Göteborg, Nationalteatern, Teater Kurage, Tomas K Teater och Teater Tamauer samt gjort ett antal film- och tv-roller.

På Teater Tofta lärde vi känna Maria inför sommaren 2016 när hon skulle medverka i den nyskrivna pjäsen Bunden av Göran Parkrud. Det var ett ljuvligt möte från första början, och med sin erfarenhet, humor, skärpa och värme blev hon snabbt en självklar del av ”Tofta-familjen”. Hennes gestaltning av mamma Silja i Bunden var formidabel, och jubileumstalet till dottern och svärson på deras 10-årsmiddag lämnade ingen oberörd. Året därpå omarbetades Bunden till filmmanus, och långfilmen med samma namn spelades in på Tofta Herrgård under otroliga 20 dagar. Här kommer ett litet smakprov ur filmen och scenen där Silja bestämmer sig för att hålla tal. Vill du se hela filmen och fullständig credlista, klicka här för mer info: BUNDEN – Lycke film

2017, samma sommar som Maria medverkade i filminspelningen av BUNDEN, spelade hon samtidigt Fru Sörensson i Jonas Gardells Människor i solen i regi av Bengt Larsson Heppling i Magasinet på Tofta Herrgård om kvällarna. Nedan finns ett litet klipp från första läsningen av Gardells pjäs.

Vi minns Maria med stor glädje, och vi är så glada att vi fick vara en liten del av henns rika liv, lära känna henne och arbeta tillsammans. Hon spred så mycket värme och kärlek kring sig, både privat och på arbetet. Våra tankar går till Marias familj och närmaste. Vi saknar och sörjer, och sen ska vi göra det Maria gjorde bäst: hylla livet! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: