Vilka jobbar på scenen i år?

I den sista delen av denna följetong presenterar vi de som jobbar på scenen. Och exakt vad de gör kräver knappast några långa förklaringar, utan vi dyker rakt in i intervjuerna!

Allra först kommer vi presentera ett nytt ansikte – skådespelaren och teknikern Jonathan Böiers. Välkommen till Teater Tofta, Jonathan!

Om relationen till Teater Tofta…
Detta är mitt första år på Teater Tofta. Jag har länge vetat att Teater Tofta står för hög konstnärlig kvalitet och är väldigt välbesökt om somrarna. Det är ett fantastiskt scenrum som bjuder in publiken till att verkligen vara ett med skådespelet.
När jag såg att de sökte en skådespelare och tekniker kände jag med en gång att detta var något för mig, och jag tog kontakt direkt. Resten är, som man säger, historia. 

Om relationen till Bergman…
Jag introducerades ganska sent för Ingmar Bergman. Jag vet inte riktigt varför, men på något vis lyckades hans stora kulturarv undgå mig.
Det är först på senare tid jag har upptäckt hans verk, och vilken skapandekraft han var. Hans språk är både kraftfullt och balanserat. Det är fantastiska dialoger att arbeta med.

Om utmaningarna med detta arbete…
Både att skådespela och att sköta tekniken under en föreställning är två saker som kräver full koncentration och hängivenhet. Att kunna göra båda de arbetsuppgifterna till fulländning kommer helt klart att innebära en utmaning, en som jag aldrig tidigare ställts inför.

Om sommaren som kommer…
Vad jag ser fram emot förutom att spela teater på Tofta Herrgård?
Det blir en ganska stillsam sommar i övrigt. Jag hoppas kunna leva lite sommarliv, bada och segla och vara ledig.

Om livet utanför teatern…
Just nu snickrar jag mest på lägenheten. Det är väl så, när man jobbar med sin hobby, att det inte finns utrymme för så mycket annat, varken på schemat eller i huvudet. Det kan väl ses som både bra och dåligt, men för mig är det en otrolig lyx att få jobba med teater. Jag behöver inte så mycket annat.

Ett favoritcitat…
”Tyngden på dalskidan, älskling.”


Näst på tur är skådespelaren Göran Parkrud. Välkommen (tillbaka) till Teater Tofta, Göran!

Om relationen till Teater Tofta…
Ok. Startade denna teater i liten skala när jag var yngre, mycket yngre än idag. Tillsammans med Susanna Helldén har vi sen drivit och drivit på. Stor passion och mycket arbete.

Om relationen till Bergman…
Såg en dokumentär om honom på skol-tv en vecka när jag låg hemma och var sjuk någon gång i början av 70-talet. Den gjorde intryck. Han gjorde intryck med sitt intensiva och passionerade förhållande till filmen. Själva filmskapandet attraherade mig också då. Det första jag sen såg skapat av Bergman var just Scener ur ett äktenskap. Var troligtvis alldeles för ung för att se den och förmodligen har den skapat en hopplös syn på äktenskapet och möjligheter att leva tillsammans. Men bra var det.

Om utmaningarna med detta arbete…
Det är väldigt många ord jag skall lära mig i sommar. Hoppas hinna med det. Annars blir det svårt.

Om sommaren som kommer…
Jag ser fram emot att vi får spela för många människor igen. Att möta sommaren på Tofta. Att bada och sola.

Om livet utanför teatern…
Alldeles för mycket. Eller precis lagom. Är en person som tycker om att arbeta. Kopplar gärna av antingen med bokföring eller romanskrivande.

Ett favoritcitat…
“Sometimes a cigar is just a cigar”
Sigmund Freud


Avslutningsvis presenterar vi skådespelaren och producenten Susanna Helldén. Välkommen (tillbaka) till Teater Tofta, Susanna!

Om relationen till Teater Tofta…
Ja, det var helt enkelt min och Görans idé det här med teater på Tofta. En kärlekshistoria det också faktiskt! Vi blev mottagna med öppna armar av alla på herrgården från första början, och sen dess har det helt enkelt varit svårt att låta bli. Självklart har det inneburit otroligt mycket arbete, svåra stunder och press, men vi är kvar efter tolv år, och har en fantastisk relation till vår publik, och det vårdar jag ömt i mina nervösa stunder.

Om relationen till Bergman…

Relationen håller på att djupna under arbetet! Mitt tidigaste möte med Bergman var tv-versionen av Trollflöjten, som jag såg med stor andakt i sjuårsåldern, högtidligt iklädd utklädningslådans finaste hemmasydda prinsessklänning. Senare har jag bland annat sett den här bearbetade versionen av Scener ur ett äktenskap som vi nu ska spela när den gjordes på Dramaten, och blev väldigt tagen.

Om sommaren som kommer…

Det ska bli otroligt roligt att göra detta tillsammans med min käre, och det ljuvliga teamet. Det känns lite extra att få bjuda på teater igen efter så lång tid av distans och oro, och vi märker verkligen att många, precis som vi, har längtat efter att mötas igen.

Om livet utanför teatern…

Jag jobbar en hel del ute i skolor med Skapande skola, läser in ljudböcker, producerar en rad olika projekt och har ofta lite för mycket att göra. Just nu njuter jag av att flytta ut till landet, pyssla med odlingarna och umgås med mina nära och kära.

Ett favoritcitat…
I livet och i konsten; ”Always consider the opposite”
Håkon Liu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: