Samtal i sommarnatten

Även i år presenterar Teater Tofta samtal i sommarnatten. Tre fredagskvällar under spelperioden bjuder vi in till ytterligare reflektion efter föreställningen. Kvällarna inleds av ett samtal mellan inbjudna gäster, för att sedan avslutas med publikens frågor. Teaterbaren är öppen, vi börjar samtalen ca 22.15 och slutar ca 23.15. Det är fri entré till samtalen, och man behöver inte ha teaterbiljett till den aktuella kvällen för att delta.

19 juli – SUSANNA HELLDÉN
Tio år med Teater Tofta. Tio år som konstnärlig ledare, producent och skådespelare. Ett decennium, ett halvt eller helt liv? Emma Vendelek möter Susanna Helldén och diskuterar hennes resa. Har det konstnärliga arbetet påverkat henne och hur? Vilken roll minns hon mest? Vilka utmaningar har varit de mest prövande?

2 augusti – GÖRAN PARKRUD
Uppföljare är vanliga i filmer och böcker, men inte inom teatern. Emma Vendelek möter Göran Parkrud, teaterchef och dramatiker, för ett samtal om Vilse. Vad hände egentligen sen? Varifrån kom idén till att fortsätta undersöka samma familjs öde? Vad driver Göran själv framåt?

9 augusti – PSYKOLOGER TALAR OM TEATER med Anders Almingefeldt och Anna Broman Norrby.
En djupdykning in i Vilse-karaktärerna, i Anders och Annas egna specifika tolkningar. Varför gör de som de gör? Vad är det egentligen som de säger till varandra? Eller inte vågar, men vill säga? Var är det är vara vilse?

 

Nedan följer en närmare introduktion av våra inbjudna samtalsgäster:

 

unnamed-1EMMA VENDELEK leder samtalen med Göran Parkrud och Susanna Helldén.

Vem är du, med egna ord?
Jag är Emma. Jag tycker inte om att försöka fånga in min identitet i en ram. Men jag tycker om samtal, relationer, ensamhet, havet, skogen, mitt hus, skriva läsa tänka, Köpenhamn och en vik på en ö i Kroatien.

Hur ser din arbetsroll ut?
Jag delar min arbetstid mellan olika saker. Framför allt är jag kurator på en gymnasieskola och har en egen terapimottagning i Gathenhielmska huset i Göteborg. Jag sitter med i styrelserna för Svensk Förening för Narrativ medicin och Barnboksbildens vänner. Och jag håller ibland i olika former av samtal, som de här i sommarnatten på Teater Tofta.

Vad är din relation till teater?
Jag kan älska teater och hata teater. Älska det när jag får uppleva skönheten i hur rummet och tanken vidgar sig ur det som händer på scenen. Älska det när jag får bli inspirerad, utmanad, fri att tänka, känna, öppna upp för nytt. Jag kan hata teater när det som sker på scen är trångt, när taket sänker sig ner över publiken, när jag får ord på rad och scener staplade på varandra, då vill jag bara ut bort. Men de gånger jag älskar teater väger långt tyngre än motsatsen så jag kommer alltid att söka nya föreställningar att förlora mig i.

Vad ser du fram emot i sommar?
Jag ser fram emot alla dagarna då jag får vakna i mitt hus vid havet. När jag får se vinden dra över fälten, ljuset spegla sig i havet, gässen flyga i flock, rådjursmamman med sina tre kid, rovfågeln seglande spanande och höra knaket i trappan under barnens fötter när de lämnat sina sängar. Låta dagarna komma och gå, cykla till hamnen, läsa böcker, snickra på vinden, välkomna vänner, äta bara god mat. Jag ser fram emot min egna roadtrip ner till Mariavalls kloster på Österlen. På vägen dit ska jag dra upp volymen på musiken och sjunga med, äta picknick med bara det bästa i och stanna till vid Wanås skulpturpark. Sedan ska jag stilla mig några dagar. Stänga bort mig från det som är runtom och öppna upp för det som finns inom. Välkommen för några dagar i tystnad och avskildhet står det i mailet från klostret. Jag både bävar och längtar. Jag ser fram emot att sedan, när sommaren går mot sitt slut, åka till Köpenhamn med min kärlek. Gå långsamt på välbekanta gator, läsa länge på kafé efter kafé och dricka den där starka drinken med chili i.

Känner du dig vilse någon gång, i så fall när?
Jag känner mig ganska ofta vilse. Inte minst när jag är stressad. Då har jag svårt att höra min röst och följa min riktning. Ibland önskar jag att jag vore mindre vilsen, men det finns fina saker med det som jag inte heller vill vara utan. Som att jag får känna doften av många blommor som jag fladdrar förbi i mitt sökande. Och som i hur starkt det känns att hitta hem när en vet vad motsatsen är.

 

1ANDERS ALMINGEFELDT är en av psykologerna vi får möta under Psykologer talar om teater.

Vem är du, med egna ord?
En enkel gubbe från Borås. Psykolog, poet, föreståndare för en filosofibar, samt – fuskar också lite som filmare.

Hur ser din roll som psykolog ut?
Som en Jack of all trades – gör lite allt möjligt, i lite olika format, till och med digitalt, men givetvis också: som en vanlig gammal psykolog i en fåtölj. Försöker också representera psykologskrået på ett bra sätt i dagspress, och har sedan 7-8 år en stående psykologspalt i Alingsås Tidning.

Vad är din relation till teater?
Har alltid upplevt det som magiskt när ljuset släcks ner och att de på scenen sedan, tillsammans, gör livet stort.

Vad ser du fram emot i sommar?
Att jag inte måste göra något, och att en del gamla vänner hört av sig och vill träffas. Det gör mig glad.

Känner du dig vilse någon gång, i så fall när?
Ja. Ofta. Men: det är bra. Är man vilse, så vill man ju i alla fall någonstans – man vill vidare, och det är ju bra.

 

unnamedANNA BROMAN NORRBY är en av psykologerna vi får möta under Psykologer talar om teater.

Vem är du, med egna ord?
Jag är en glad och nyfiken dam som gärna sitter på balkongen och skriver.

Hur ser din roll som psykolog ut?
Jag är organisationskonsult på en företagshälsovård och pratar med människor som har det stressigt på jobbet, reder i konflikter och stöttar chefer.

Vad är din relation till teater?
Jag har en obesvarad kärlek till teatern. Har studerat till skådespelare i New York en gång i tiden. Men är nuförtiden är jag rätt glad att bara få se och PRATA om bra teater.

Vad ser du fram emot i sommar?
Umgås. Bada naken på Saltholmen. Ligga i solen och läsa. Skriva.

Känner du dig vilse någon gång, i så fall när?
Ja – ofta. Jag är värdelös på kartor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: