SOMMARTEATER NÄR DEN ÄR SOM BÄST

Det är något visst med sommarteater.

Sommar. En tid när många är lediga, eller kanske åtminstone känner sig ledigare än annars. En tid för utflykter, och upplevelser av olika slag. Hos oss får man inte bara god scenkonst, man har också möjlighet att promenera, eller rida (!) i det vackra naturreservatet, njuta av något gott i teaterbaren, bada i den varma viken tio minuters promenad från vår spelplats, äta teatersupé på anrika Tofta Herrgård, övernatta på hotellet, eller bara ta ett glas eller en kaffe och slå sig ner i trädgården.
Under nio somrar har många tusen besökt oss på teatern och Tofta Herrgård. Många är de som vittnar om den fantastiska naturen, den alldeles särskilda närheten i vårt scenrum, om vikten av att vi är där vi är, och den stående frågan: Ni kommer väl tillbaka nästa år? – och ja, vi kommer tillbaka i sommar, välkomna då!

Genom åren har vi fått en mängd kramar och ordlösa tack, recensioner, brev, tankar och reflektioner. Här är några av dessa röster:

2017

”Det gör ont, det är tragiskt, det är roligt, det lyfter och flyger iväg.
Det lilla scenrummet, tillsammans med det ypperliga valet av musik, slår an en sträng i själen som spränger allt trä, bänkar och takstolar och blir en upplevelse som följer med en långt ut i natten och evigheten.”

”Helt magiskt så fantastiskt känslomässigt berörd”

”… och kanske det mest gripande slut jag någonsin sett”

2016

”Berörd, tankfull och imponerad av er, begåvade människor är vad jag känner när jag vandrar ut i augustinatten från årets föreställningen. Teater för livet….Tusen Tack för en otroligt bra föreställning och fantastiska gestaltningar!”

”Trots högt ställda förväntningar blev jag positivt överraskad. Nu väntar jag bara på nästa uppsättning.”

”Bunden är ett modernt kammarspel som i Kristina Nilssons regi spelas lyhört och levande av en dynamisk ensemble. Det var länge sedan jag såg en så naturalistisk iscensättning, som dessutom fungerar så väl.”

”Än en gång lyckas denna begåvade teatergrupp trollbinda sin publik.Teaterlivet är värt att leva, särskilt på Tofta.”

2015

”Tack för en fantastisk föreställning! Underhållande, gripande och strålande skådespeleri. Och förstås regi!”

”En imponerande föreställning på alla sätt! En magisk kväll helt enkelt!”

”Dockhem, på Tofta, var en av sommarens absoluta höjdpunkter!”

”Denna uppsättning gör en klassiker livs levande. Bättre kan det inte vara. Man skattar och skrattar sig både lycklig och befriad.”

2014

”Ja! Gå och se. Och njut! Jag hade höga förväntningar, men resultatet brände rakt genom taket på Magasinet och lyste upp sommarhimlen.”

”Fantastisk pjäs och strålande framförande! Underbart. Gå och se!”

”Tack för en fantastisk föreställning. Ni är alla så modiga och generösa, jag har aldrig sett något liknande. Mycket berörande, tankeväckande och inspirerande.”

”Har precis varit och sett Lycka, underbar föreställning, berör verkligen, smärtsamt för både kropp och själ, som ni sjöng…det gör ont……. Stort tack till er alla!”

2013

”Det är vackert, dråpligt och rysande som en kick från det helvete vi alla känner men gömmer så gott det går.
…Än en gång visar så denna teater, belägen väst om Kungälv i skönt landskap, att den hör till de mest intressanta grupper vi har.”

”Sommarteatern är värd en resa… det skrattades mer här än när jag senast såg fars på Gunnebo slottsteater. Och det är en föreställning som dessutom lever kvar… Jag lovar, kommer ni hit kommer ni också tillbaka.”

”Jill Ung, Susanna Helldén, Göran Parkrud och Ola Hedén spelar fullständigt suveränt och övertygande i Erik Ståhlbergs regi. Svärtan i pjäsen blir uthärdlig genom det genuint trovärdiga gestaltandet och den humor, som trots allt smyger sig in här och där… Det är en sommarupplevelse utöver det vanliga.”

2012

”Det är en nästan skamlös njutning att vara åsyna vittne till denna striptease… Det Susanna Helldén, Göran Parkrud och Sara Estling åstadkommit tillsammans med denna gång Christer Fjällström, Johan Ehn och Lisa Parkrud frigör Strindbergs könsdramatik från genuspoliser och humorlösa moralister… Det är stor teater i magasinet på herrgården.”

”Två av skådespelarna, Susanna Helldén och Johan Ehn, finns, som sagt, med även efter paus, i ”Fordringsägare”. Och ihop med Göran Parkrud, som spelar den olycklige äkta mannen, blommar de ut i ett magnifikt triangelspel.”

2011

”Vi borde kräva en comeback och att kommunalt stöd utgår för detta beundransvärda teateralternativ i plastbåtarnas sommarland.”

”…ett välspelat drama om en maktkamp mellan en man och hans hustru – där ingen går segrande ur striden.
… Det går inte att värja sig, utan är bara att följa med hela vägen mot det ödesdigra slutet.”

2010

”Sommarteater när den är som bäst”
Det här är en konstkulturens replik till en sommarvärld av skärgårdsturer, kräftsafaris och tingeltangel. Att teatern kan ges plats i allt detta är en nåd att stilla bedja om. Måtte Teater Tofta Herrgård bli en återkommande allvarsam och lekfull spelplats mitt i idyllen.”

”Fullträff för nystartad teater”
Månaden ut kan man se Fröken Julie på Tofta Herrgård – sen blir det till att vänta till nästa sommar för ny herrgårdsteater i spannmålsmagasinet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: