Lycka – en musikalisk föreställning om det som gör ont.

 

Teater Tofta fyller fem år!

Efter fyra somrar med klassiker av Strindberg och Norén, är vi nu tillbaka för en femte sommar! Processen fram till ett pjäsbeslut tar sig alltid långa spännande ringlande vägar, och den här gången har vi landat i att vi vill bjuda på en devisingföreställning. Ett lite märkligt ord, som kanske för många är obekant, men vi lånar en liten text från Kalle flygares teaterskola för att göra det mer begripligt:

”Devising är en kollektiv teatermetod där ensemblen och samarbetet står i fokus och där föreställningen skapas utifrån ett ämne, bild eller text snarare än att börja med ett redan skrivet manus.
På engelska betyder ordet ’device’ att omvandla eller sätta samman något, det kan även betyda anordning eller påhitt. På samma sätt fungerar termen inom teater – devised theatre, genom gruppens kollektiva bearbetning av t.ex. ett ämne skapas någonting nytt. Detta är ett arbetssätt som existerat länge både i Sverige och internationellt och ofta använts inom bl.a. den fysiska teatern, men som har fått ett samlingsnamn.”

Lite klarare kanske. Annars får ni helt enkelt komma till Teater Tofta och uppleva:

 

LYCKA! – en musikalisk föreställning om det som gör ont.

Vår regissör Göran Parkrud har under flera år velat göra en föreställning på temat smärta, och nu är det alltså dags!
Med utgångspunkt i Edit Södergrans dikt Smärtan, och hennes tes att lyckan inte kan finnas utan smärtan, börjar vi vår resa. Varför ägnar vi oss åt att så ofta döva den smärta som drabbar oss? Både den fysiska, och den psykiska? Kanske missar vi det budskap som smärtan bär med sig, och den funktion den fyller i våra liv? Skulle vi rentav bli lyckligare om vi välkomnade smärtan, gav den plats och arbetade med den istället för mot den? Är det verkligen så farligt? Och vad är egentligen lycka?

Vi vill på vårt lekfulla och allvarliga vis undersöka smärtan och lyckan. Med nyskrivet material, musik, humor och allvar, vill vi utsätta oss själva och vår publik för dessa två stora begrepp. Vi vill vrida och vända på dem, ta dem på allvar och leka med dem. Det är dags för smärtan och lyckan att få en stunds fokus i rampljuset!

Premiär 4 juli kl. 19.30 i Magasinet på Tofta Herrgård

Spelas också 5, 9-12, 16-19, 23-26, 30-31 juli, 1-2 och 6-7 augusti.

Medverkande: Viktoria Folkesson, Susanna Helldén, Johan Ehn, Mikael Dahl och Emelie Alm (och kanske Göran Parkrud?)

Regi: Göran Parkrud.

Scenografi och ljus: Charlie Åström

Grafisk form: Anders Wennerström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: