Välkomna till Teater Toftas Dockhem i sommar!

Teater Tofta är tillbaka!

För sjätte året i rad bjuder vi på dramatik som inte lämnar någon oberörd. I år blir det en av teaterhistoriens mest spelade pjäser: Ett Dockhem av Henrik Ibsen, i ny översättning och bearbetning av Göran Parkrud och Susanna Helldén.

Hur skall vi leva i våra kärleksrelationer? En fråga som varken Ibsen eller vi har svar på. Men nu som då gör vi som andra gjort före oss. Bygger dockhem. Idag visar vi upp vackra hem och glada barn på sociala medier, bilder av lyckade, lyckliga människor. Vi jagar framgång i karriärer och bostäder till fantasipriser. Men när stressen, tristessen och ångesten kommer krypande och när våra könsroller håller oss i ett järngrepp, vad gör vi då? Skall vi vara kvar för barnens, familjens eller konventionens skull, eller skall vi lämna det kärlekslösa och söka efter något annat?

Dessa frågor brottas Nora i Ett Dockhem med. Hon väntar på att ”det mest vidunderliga” ska ske. Det som förändrar relationen, det som skapar den totala tillfredsställelsen. Hon och hennes man försöker få ihop det, förväntningarna på varandra och de egna behoven. Frihet, trygghet, romantiska drömmar och vardag, vad väger tyngst? De patriarkala strukturerna försvårar mötet mellan två människor som måhända älskat varandra.

Ett dockhem är en kraftfull berättelse om kampen för jämställdhet i hemmet, om äktenskapet, friheten, karriären och barnen. Det blir hett, det blir spännande, och vi bjuder in er att delta, nära, nära på Magasinets tiljor. Som Nora ser vi Susanna Helldén som tidigare gjort framträdande prestationer på Teater Tofta. Vi har sett henne i roller som Julie i Fröken Julie, Laura i Fadren och Tekla i Fordringsägare, alla av August Strindberg. Vi har också sett henne som Julia i Lars Norens Sanning och konsekvens, och senast som en variant av Susanna i den laddade föreställningen Lycka. Som Noras man, Torvald, får vi ett kärt återseende i Johan Ehn, som tidigare också medverkat i Fadren, STRINDBERGx2 och Lycka på Teater Tofta. Regisserar gör Göran Parkrud. Alla medverkande kommer att presenteras ingående under de kommande veckorna, här på bloggen.

Välkomna i sommar! Premiär 4 juli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: